Ophavsret


Som ansat eller freelance fotograf, klipper m.v. kan det såkaldte værk, du frembringer som led i dit ansættelsesforhold være beskyttet i henhold til Ophavsretsloven (tryk her)

Ansatte

Aftale om videreudnyttelse af tjenstligt produceret udsendelsesstof m.m.

Aftalen, der trådte i kraft 1. januar 1996, supplerer overenskomsternes og reglementernes bestemmelser om ophavsrettigheder til det tjenstligt producerede udsendelsesstof m.m. og giver DR ret til at udnytte det tjenstligt producerede stof på alle måder og ved hjælp af alle tekniske metoder.

Herved sikres det, at DR opnår handlefrihed til at bruge stoffet på nye måder og ved hjælp af ny teknik - og at medarbejderen ikke længere har vetoret. Det gælder også udsendelsesstof fra DR's arkiv.

Aftalen, der tidligst kan opsiges til den 31. maj 1999, følger iøvrigt overenskomsternes og reglementernes opsigelsesbestemmelser. Heraf følger bl.a., at parterne kun kan løses fra aftalen ved forhandling eller gennem konflikt. Aftalen indeholder imidlertid en særlig bestemmelse om, at der kan optages forhandlinger om aftalens økonomiske elementer pr. 31. maj 1997, og det er sket gennem årene.

Freelancere

Overenskomsten mellem DR og Dansk Metal dækkende freelanceopgaver i forbindelse med produktion af TV- og radioudsendelser m.v. med funktioner/arbejdsopgaver (se hvilke), som i henhold til lovgivningen om ophavsret giver ophavsrettigheder, sikrer freelancere ret til fra 1. juni 2020 at få et såkaldt Copydan-forbehold i kontrakten .

 

DR erhverver retten til at udnytte det stof, der er frembragt som led i ansættelsesforholdet på alle måder og ved hjælp af alle tekniske metoder og kan overdrage rettigheder og forpligtelser efter Ophavsretsloven til 3. mand. 

Men medlemmer/freelancere, som har eller har haft freelancekontrakt i DR efter overenskomsten, kan søge om at komme i betragtning ved uddeling af Copydan´s rettighedsmidler, når de har Copydan-forbeholdet i kontrakten.

Copydan-forbeholdet:

I tilfælde af at freelanceren har ophavsret til det frembragte stof, jf. § 7 i Metal freelance overenskomsten, bevarer freelanceren sin ret til vederlag i henhold til §§ 13, 17, stk. 3 , 35 og 39 i den gældende ophavsretslov eller sådanne, som senere måtte supplere eller afløse disse om vederlag for de rettigheder, der nu og i fremtiden er omfattet af disse og nye lignende fremtidige bestemmelser. Det samme gælder udbetalinger fra andre Copydanforeninger i lighed med TV til Søfarende.

Ansøgning med overskriften OPHAVSRET sendes til dmfklub317@dr.dk bilagt kopi af freelancekontrakten, og herefter sørger Klub 317 for, at din ansøgning medtages i fordelingsrunderne via et fælles system med Dansk Journalistforbund (DJ) og Film- og TV-arbejder Foreningen (FAF).

Fordelingsrunderne gælder normalt et kalenderår med ansøgningsfrister medio året efter igen.

Du bliver herefter kontaktet af DJ/FAF, som vil bede dig anvende den særlige ansøgningsprocedure til det fælles fordelingssystem, og kommer du i tvivl om noget i den sammenhæng, eller det giver anledning til problemer, er du velkommen til at kontakte Metal Klub 317 på dmfklub317@dr.dk.

Når fordelingssystemet har færdigbehandlet din og øvriges ansøgninger, får du direkte besked fra DJ/FAF om din andel af rettighedsmidlerne.

Metal Klub 317 vil bede dig orientere os om din tildelte andel af midlerne.